Dit filmpje verandert je beeld van de kledingindustrie voor eeuwig…

Sweatshop_misstanden in de kledingindustrieWerkers die ruim 14 jaar lang elke dag hetzelfde zoompje naaien, lonen die zo schrijnend laag zijn dat arbeiders hun kinderen slechts één keer per jaar kunnen bezoeken, fabrieken die in een dusdanig slechte staat verkeren dat medewerkers dag in dag uit gevaar lopen. Anno 2015 is er nog steeds een boel mis met de kledingindustrie.

Geraakt & ontroerd

Die misstanden raken mij enorm en hebben mij begin dit jaar doen besluiten om veel bewuster met de aanschaf van mijn kleding om te gaan. Helaas merk ik vanuit mijn omgeving dat mensen soms niet begrijpen waarom ik dit doe. “Ik ben allang blij dat ik een broek heb gevonden die mij past, laat staan dat ik nog moet uitzoeken of hij wel eerlijk geproduceerd is” of “Als ik die kleding niet meer koop zitten die arbeiders toch zonder werk, daar hebben ze ook niks aan?!” zijn veelgehoorde reacties. Enerzijds begrijp ik deze reacties, maar ik denk dat deze reacties ook gedeeltelijk voortkomen uit onwetendheid. En dan bedoel ik niet dat mensen niet weten dat er misstanden zijn, maar dat ze geen idee hebben wat er PRECIES gebeurt in de fabrieken. Want als je met eigen ogen ziet hoe je medemens wordt uitgebuit zie je het opeens vanuit een heel ander perspectief…

Time for a change

Hopelijk heeft dit filmpje je op de één of andere manier toch geraakt, misschien heb je zelfs een klein traantje moeten wegpinken. Het is mijn wens dat steeds meer mensen zich betrokken voelen bij de omstandigheden van arbeiders en ook zélf het verschil willen maken. Al begint het maar met een stukje bewustwording van de merken die jij koopt of de overstap naar jouw allereerste ‘eerlijk geproduceerde jeans’!

Heb jij je eerste stap richting een eerlijkere garderobe gezet? Laat een reactie achter, dat vind ik enorm leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *